Ook je team als ganzen laten vliegen?

Wanneer je ganzen ziet vliegen in V-formatie kan je je afvragen wat de wetenschap heeft ontdekt over deze manier van vliegen. Iedere vogel blijkt door de beweging van zijn vleugels  een opwaartse druk te veroorzaken voor de vogel achter hem. Door de V-formatie ontstaat zo een vergroting van de actieradius met 71% ten opzichte van vliegen in je eentje.

Wanneer een vogel de formatie verlaat, voelt hij ogenblikkelijk hoeveel moeite het kost om alleen te vliegen en neemt hij snel zijn plek weer in, om te genieten van de opwaartse druk die de vogel voor hem veroorzaakt.

Zodra de gans die voorop vliegt moe wordt, laat hij zich terugzakken en neemt een ander de koppositie over. De ganzen achterin de formatie maken gakgeluiden om de ganzen vooraan aan te moedigen hun snelheid vol te houden.

En mocht een gans in de formatie ziek worden of door een kogel worden geraakt en daardoor uit de formatie vallen, dan laten de anderen hem niet vallen. Twee andere ganzen verlaten ook de formatie en blijven bij hem om te helpen en te beschermen. Ze blijven bij de uitvallende gans totdat hij in staat is verder te vliegen of totdat hij dood gaat. Pas dan vliegen ze verder en zoeken ze als het even kan een nieuwe formatie op.

Ook je team als ganzen laten vliegen? Lees meer

2019-10-29T16:18:31+01:00oktober 23rd, 2019|